Εκπαιδευτική επίσκεψη
Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Οκτώβριος 2024)

Οι εκπαιδευόμενοι/ες του ΣΔΕ Κορδελιού-Ευόσμου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις αξιόλογες συλλογές του μουσείου και να ενημερωθούν για νεότερη ιστορία της Ελλάδος. Περιηγήθηκαν στις κατάλληλα διαμορφωμένες θεματικές αίθουσες όπου, εκτός των άλλων, οι εκθέσεις περιείχαν και τα ακόλουθα:
Μνήμες από τη νεότερη ελληνική ιστορία” και περιλαμβάνει πρωτότυπα κειμήλια, πίνακες, φωτογραφίες, έγγραφα και προσωπικά αντικείμενα ιστορικών προσωπικοτήτων, μέσα από τα οποία παρουσιάζονται θεματικές ενότητες.
Συλλογή με τίτλο «Έτσι πολεμήσαμε το 1940 – ΄41» και επιπλέον, σε ειδική προθήκη εκτίθενται κειμήλια από την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, όπως επιστολές, στολές και όπλα Μακεδονομάχων.

Τον σημαντικός ρόλος της γυναίκας στο Έπος του ’40 και στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τα προσωπικά αντικείμενα της τραγουδίστριας της νίκης Σοφίας Βέμπο και της Λέλας Καραγιάννη.

Στον προθάλαμο του 1ου ορόφου, αντικρίζουμε ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια που υπάρχουν, για την Θεσσαλονίκη. Είναι το πρωτότυπο <<Πρωτόκολλο Παράδοσης της Θεσσαλονίκης>> στους Έλληνες και υπογράφηκε στις 26 Οκτωβρίου 1912, από τον τοτε διοικητη της πόλης, Οθωμανό Στρατηγό Χασάν Ταχσίν πασά και τους αντιπρόσωπους του Διαδόχου του θρόνου Κωνσταντίνου.

Στο Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Θεσσαλονίκης φιλοξενείται η έκθεση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 με τίτλο: “Χώρος Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης”, η οποία εγκαινιάστηκε το 2017 και παρουσιάζει μέσα από εκθέματα και φωτογραφικό υλικό την αντίσταση στη Δικτατορία 1967-1974.
Ευχαριστούμε τους συντελεστές των πολύτιμων συλλογών του Μουσείου καθώς και τα στελέχη του Μουσείου για την άψογη ξενάγηση και τις πολύτιμες ιστορικές γνώσεις που απλόχερα μας πρόσφεραν.