Γλωσσικός Γραμματισμός – Σχολικό έτος 2023-24 ΣΔΕ Κορδελιού Ευόσμου
Ο βασικός πυρήνας του προγράμματος σπουδών των ΣΔΕ συγκροτείται από 8 γενικές κατηγορίες μαθημάτων που αναφέρονται σαν «γραμματισμοί».
Ο γλωσσικός γραμματισμός στην ελληνική γλώσσα δίνει την ευκαιρία στους εκπαιδευόμενους να αναπτύξουν δεξιότητες που τους βοηθούν να χρησιμοποιούν τον προφορικό ή γραπτό λόγο, για να χειρίζονται και να επιλύουν καθημερινά προβλήματα και να λειτουργούν με αυτάρκεια μέσα στο κοινωνικό σύνολο, ενισχύοντας έτσι την αυτοεκτίμησή τους.
Σκοπός είναι οι εκπαιδευόμενοι να βελτιώσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό το επίπεδο της νέας ελληνικής που χρησιμοποιούν, ώστε να είναι σε θέση, μετά την ολοκλήρωση των δύο κύκλων σπουδών, να ελέγχουν τη ζωή τους δια του λόγου, τόσο του προφορικού όσο και του γραπτού. Ειδικότερα, όσον αφορά τον γραπτό λόγο, οι στόχοι του γλωσσικού γραμματισμού είναι να διαβάζουν οι εκπαιδευόμενοι κριτικά και να κατανοούν τα νοήματα κειμένων, όπως ειδήσεις, ρεπορτάζ, κόμικς, γελοιογραφίες, ανακοινώσεις, αγγελίες, διαφημίσεις, συνθήματα, οδηγίες, κτλ. και να παράγουν χρηστικά κυρίως κείμενα, όπως προσκλήσεις, αιτήσεις, αναφορές, εξουσιοδοτήσεις, επιστολές, διαφημίσεις, ευχετήριες κάρτες, διαμαρτυρίες, αλλά και περιγραφές, διηγήσεις, περιλήψεις, διαλόγους, σενάρια κτλ. Όσον αφορά τον προφορικό λόγο, οι στόχοι είναι πρώτιστα να κατανοούν τον προφορικό λόγο καθημερινής χρήσης, καθώς επίσης να παρουσιάζονται σε κοινό, να εκφράζουν προφορικά εμπειρίες, επιχειρήματα, αιτήματα σε συνεχή λόγο, χωρίς χάσματα και αντιφάσεις. Επιπλέον, επιδιώκεται να εξοικειωθούν με βασικά θέματα δομής της νέας ελληνικής π.χ., ορθογραφία, δομή πρότασης κτλ.
Το περιεχόμενο της διδασκαλίας και τα θέματα που αναπτύσσονται προγραμματίζονται κάθε φορά μετά από συνεργασία εκπαιδευτικού και εκπαιδευόμενων, ενώ την απουσία σχολικών βιβλίων αναπληρώνουν οι σημειώσεις που ετοιμάζει ο εκπαιδευτικός για τους συγκεκριμένους εκπαιδευόμενους. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται δυνατή η εξατομικευμένη διδασκαλία, προκειμένου να καλύπτονται τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και οι εκπαιδευτικές ανάγκες του κάθε εκπαιδευόμενου.

