Εορτασμοί για την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821 (22-26/3/2024)
Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821, το σχολείο μας επισκέφθηκε σχετική έκθεση ζωγραφικής στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου. Παράλληλα, για την επέτειο του 1821, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ομιλία στο χώρο του ΣΔΕ Κορδελιού – Ευόσμου .
Εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές, περιηγήθηκαν στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου, από τον πρόεδρο του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος Παναγιώτη Φωτιάδη στην έκθεσημε θέμα: «Η 25η Μαρτίου 1821». Στα 70 καλλιτεχνικά έργα που εκτέθηκαν οι καλλιτέχνες αποτύπωσαν με τα πινέλα τους τις συγκεκριμένες μορφές ή άλλα θέματα σχετικά με την εθνική επέτειο.
Επίσης, στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου μας, πραγματοποιήθηκε σχετική εκδήλωση με παρουσίαση που αφορούσε τα ιστορικά δρώμενα της Ελληνικής Επανάστασης από τον εκπαιδευτικό του σχολείου μας κο Χρήστο Αρβανιτίδ, Ιστορικό.
Οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευτικοί του ΣΔΕ Κορδελιού-Ευόσμου στην θεατρική παράσταση «Το χέρι» (21/3/2024)
Οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευτικοί του ΣΔΕ Κορδελιού-Ευόσμου παρακολούθησαν την θεατρική παράσταση «Το χέρι» της Έφης Βετουλάκη την Πέμπτη 21/3/2024. Ένα θεατρικό έργο που πραγματεύεται την ενδοοικογενειακή βία μέσα από το πρίσμα του Θύτη.
Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσετε στο αμφιθέατρο ενός Πανεπιστημίου, όπου υποψήφιοι ψυχίατροι πρόκειται να παρακολουθήσουν μια συνεδρία της καθηγήτριάς τους με έναν επικίνδυνο γυναικοκτόνο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο δολοφόνος ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής του, τις πεποιθήσεις του και τα στερεότυπα που έχουν κτιστεί μέσα του από την παιδική του ηλικία. Η πλοκή εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο, ώστε o θεατής να αναζητήσει το δικό του μερίδιο ευθύνης στη δημιουργία λανθασμένων στερεότυπων. Ποιος είναι τελικά ο θύτης; Μορφές βίας που θίγει το έργο: Σχολικό Μπούλιγκ, συναίνεση στην ερωτική πράξη, λεκτική-σωματική-ψυχολογική-οικονομική-εργασιακή βία, την βία στα τραγούδια, βία κατά των ζώων, παιδική κακοποίηση.
Παίζουν και σκηνοθετούν: Νίκος Ζώκας και Μαρία Ιωαννίδου.
Ευχαριστούμε θερμά τους συντελεστές της παράστασης για τα πολλά και ενδιαφέροντα μηνύματα που μας μετέφεραν και θα συζητηθούν διεξοδικά και μέσα στην τάξη στα πλαίσια του Κοινωνικού Γραμματισμού.
Τρισδιάστατες εκτυπώσεις ( 3D) στο ΣΔΕ Κορδελιού-Ευόσμου (2024)
Oι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Κορδελιού-Ευόσμου έχουν πλέον την ευκαιρία να εκτυπώνουν τρισδιάστατα αντικείμενα στο εργαστήριο πληροφορικής του ΣΔΕ με τον τρισδιάστατο εκτυπωτή Ender-3 V2 Neo – 3D Printer. Η πρώτη δοκιμή έγινε από την ομάδα εκπαιδευομένων του Σχεδίου Δράσης «Νέων Τεχνολογιών και Αγγλικής Ορολογίας», την Τετάρτη 13/3/2024, οι οποίοι εκτύπωσαν τρισδιάστατη πλακέτα με τα τρισδιάστατα γράμματα «ΣΔΕ ΚΕ 2024».
Το ΣΔΕ Κορδελιού-Ευόσμου ως σχολείο eTwinning συγκαταλέγεται στα σχολεία που επιλέχθηκαν-βραβεύτηκαν για την σχολική χρονιά 2023-24 και στα οποία χορηγήθηκαν 3d printers, με σκοπό να υλοποιήσουν τη δράση STEM3.0 που συντονίζει η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning.
Ίσως η πρακτική της τρισδιάστατης εκτύπωσης φαίνεται αρχικά πολύπλοκη, αν αναλογιστούμε τα οφέλη της όμως, αμέσως αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για μια καινοτόμα δράση που μπορεί με την κατάλληλη παιδαγωγική αξιοποίηση να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους εκπαιδευόμενους του ΣΔΕ:
Μέσω της βιωματικής μάθησης μπορούν να αλληλεπιδράσουν με αφηρημένες έννοιες, να αγγίξουν και να χειριστούν φυσικά τα αντικείμενα που έχουν σχεδιάσει.
Προσεγγίζουν μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης θεμελιώδεις έννοιες της εκπαίδευσης STEM και ενθαρρύνεται η δημιουργική τους σκέψη, ενώ παράλληλα προωθείται η καινοτομία και οι δεξιότητες σχεδιαστικής σκέψης.
Καθώς ο σχεδιασμός αντικειμένων για τρισδιάστατη εκτύπωση απαιτεί δεξιότητες προγραμματισμού και επίλυσης προβλημάτων, οι εκπαιδευόμενοι εξασκούν την κριτική τους σκέψη με το να προβλέπουν τις δυσκολίες που τυχόν προκύψουν κατά την εκτύπωση, επαναλαμβάνουν τα σχέδια και επιλύουν προβλήματα.
Προωθείται επίσης η συνεργασία και η επικοινωνία της ομάδας, καθώς οι εκπαιδευόμενοι εργάζονται από κοινού σε εργασίες σχεδιασμού και εκτύπωσης.
Πολύ σημαντική πτυχή της δράσης αποτελεί επιπρόσθετα η σύνδεση της μάθησης στην τάξη με την εφαρμογή της στον πραγματικό κόσμο, αφού οι εκπαιδευόμενοι συνειδητοποιούν πως τα αντικείμενα που σχεδιάζουν μπορούν να έχουν πρακτικές χρήσεις στην καθημερινή ζωή.
Οι εκπαιδευόμενοι έδειξαν μεγάλη περιέργεια αλλά κυρίως ενθουσιασμό για τη λειτουργία και τη χρήση του εκτυπωτή, στο στήσιμο του οποίου μας βοήθησε ο Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος ΑΠΘ κ. Γιάννης Ε. τον οποίο ευχαριστούμε πολύ!