Ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή του ΣΔΕ Κορδελιού-Ευόσμου στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών -Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας-Άγιο Νικόλαο Ναούσης 14/5/2022.

Ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή του ΣΔΕ Κορδελιού-Ευόσμου στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών -Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας-Άγιο Νικόλαο Ναούσης 14/5/2022.

Η ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή του ΣΔΕ Κορδελιού-Ευόσμου ξεκίνησε με την επίσκεψή μας στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών που βρίσκεται στη Βεργίνα της Ημαθίας. Η ξενάγηση στο Μουσείο πραγματοποιήθηκε από τους συνοδούς εκπαιδευτικούς του ΣΔΕ και ιδιαίτερα από την κα. Δήμητρα Κ. η οποία μας εξήγησε αρκετά θέματα που αφορούσαν τόσο τα εκθέματα όσο και τις καλλιτεχνικές δημιουργίες των Αρχαίων Ελλήνων Μακεδόνων. Οι βασιλικοί τάφοι των Αιγών και οι τοιχογραφίες με την αρπαγής της Περσεφόνης, είναι τα πρωτότυπα έργα μεγάλων ζωγράφων της αρχαιότητας που διατηρούνται σήμερα, μοιάζοντας με αρχαίο ταφικό τύμβο, με την επικάλυψη χώματος.. Για την προστασία των βασιλικών τάφων κατασκευάστηκε, ένα υπόγειο κτίριο που σκοπός του είναι η προστασία των αρχαίων μνημείων, καθώς διατηρεί σε σταθερό επίπεδο τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας του περιβάλλοντος χώρου. Το κτίσμα έχει στον εξωτερικό του χώρο τη μορφή ενός τύμβου από χώμα, ενώ στο εσωτερικό του παρουσιάζεται η έκθεση των θησαυρών που βρέθηκαν μέσα στους βασιλικούς τάφους.

Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από Ιερομόναχο της Ιεράς Μονής. Η Μονή ιδρύθηκε πιθανώς τον 12ο αι. και λειτούργησε αδιαλείπτως μέχρι το 1822. Κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1822 η Μονή διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο ως ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά και εθνικά κέντρα της Μακεδονίας, καθώς μετατράπηκε σε επαναστατική εστία. Η συνάντηση οπλαρχηγών των περιοχών Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Ολύμπου και Καστοριάς στη Μονή την 20η Φεβρουαρίου 1822 οδήγησε στην ανακήρυξη του καταγόμενου από το χωριό Δοβρά και μυηθέντος στη Φιλική Εταιρεία Τάσου Καρατάσου (1764-1830), σε γενικό στρατιωτικό αρχηγό των επαναστατημένων δυνάμεων, που αριθμούσαν τις 5.000 οπλιτών, με στόχο την κατάληψη της Βέροιας. Έπειτα από την υποχώρηση των επαναστατών από τη Βέροια υπό την πίεση πολυάριθμου οθωμανικού τουρκικού στρατού που έφτασε στην πόλη παραμονές της επίθεσης την 21η Φεβρουαρίου 1822, οι επαναστάτες οχυρώθηκαν στη Μονή, απ’ όπου ο Τάσος Καρατάσος μαζί με τον Ζαφειράκη Θεοδοσίου, τον Αγγελή Γάτσο και άλλους συμπολεμιστές τους αγωνίστηκαν επιτυχώς και σημείωσαν περιφανή νίκη εναντίον των Τούρκων στη Μάχη της Δοβράς (διήμερο 12-13 Μαρτίου 1822).

Μετά την Ιερά Μονή συνεχίσαμε προς τον Άγιο Νικόλαο που ανήκει στον δήμο Νάουσας. Το Άλσος Αγίου Νικολάου, είναι ένα πανελλήνιο τουριστικό κέντρο αναψυχής νοτιοδυτικά της ηρωικής πόλης της Νάουσας. Ένας επίγειος παράδεισος στην καρδιά της Ημαθίας. Μια ανάσα ζωής κόντρα στην οικολογική υποβάθμιση.

Η τελευταία μας στάση πραγματοποιήθηκε στην Βέροια για να δοκιμάσουμε τα υπέροχα γλυκά και ιδιαίτερα το παραδοσιακό ραβανί.